Op pad naar het Amsterdams Museum

Inmiddels pas ik via Pluk alweer een tijdje op een hele toffe meid van 8 en een stoere jongen van 5, een te gek broer/zus duo uit Amsterdam. Toen ons gevraagd werd of we met zijn drieën een kijkje wilden gaan nemen in het Amsterdams Museum hoefden wij daar natuurlijk niet lang over na te denken.

Na school reisden we met de Tram naar het Amsterdams Museum, je komt er super makkelijk! Als je uitstapt op het Spui ben je er zo. Na een warm welkom door de medewerkers kregen we een mysterieuze rode armband om die ons door de expositie ‘Het Kleine Weeshuis’ zal leiden. Bij de ingang van de expositie mochten we allemaal onze namen invoeren en maakten we kennis met Jurriaan, een van de bewonertjes van het 17e-eeuwse weeshuis in het hart van Amsterdam. Door onze armbanden op verschillende plekken te scannen activeerden we als het ware onze eigen toer en leerden we hoe Jurriaan en de andere kinderen leefden in het overvolle weeshuis van toen.

Na dit indrukwekkende verhaal vlogen we door naar nog zo’n bijzondere expositie: 100 jaar Schiphol. Bij binnenkomst leek het nét alsof we aan boord van een vliegtuig gingen. Als eerste puzzelden we het Schiphol complex zelf in elkaar met een stapel blokken en zagen we hoe groot het wel niet is. Met een VR bril op kropen we in de huid van een koffer die de tocht van bagageband naar vliegtuig aflegt. Zo leuk! Want wie heeft zich nou niet ooit afgevraagd wat er nou eigenlijk gebeurd met zijn/haar koffer zodra deze uit beeld verdwijnt?! Onderweg plaatsten we stempels in onze ‘paspoorten’ en kwamen we langs ontelbaar veel interessante weetjes over die enorme luchthaven in ons kleine landje.

Op de weg terug hadden we genoeg om over te praten, het leven van de kinderen in het weeshuis van vroeger liet ons weer eens beseffen wat een geluk wij toch hebben tegenwoordig. Ook de vliegtuigen die over vlogen toen we van de tram naar huis liepen hadden een bestemming die ineens een stuk duidelijker was geworden!

 

-Victoire Klaassen, Pluk nannie

          

 

Categorie: Announcements / Blog / News / Stories

Tags: